söndag 12 juni 2011

Trädgård Tips

Elologiska grönsaker

Odla en ekologisk salsa trädgård


Den enkla vägen


Oavsett om du är ny på ekologisk trädgårdsskötsel och inte är riktigt redo för att hel köksträdgård, eller om du bara älskar smaken av tomater, blandade lök och paprika tillsammans med lite koriander och färsk vitlök. Då kan en ekologisk salsa trädgård kan vara den perfekta trädgården för dig. En salsa trädgård behöver inte ta någon stor plats heller. Du kan plantera en ekologisk salsa trädgård i ett par lådor och odla dem på din veranda eller altan.

Kompost
En grundläggande salsa trädgård bör bestå av ett par tomatplantor, en eller två sorters pepparväxter, lök, vitlök och kanske lite koriander. Till att börja med behöver du bara en liten del i trädgården där du vill odla dina grönsaker på - en eller ett fåtal lådor som placeras i full sol. Din plats bör brukas och jorden blandas med hög kvalitet kompost. Om du planerar att använda lådor i din trädgård ska du fylla dem med samma jord /kompost blandning.

När du planerar din ekologiska salsa trädgård är det viktigt att notera att vissa grönsaker kan behöva planteras vid olika tidpunkter under året. Vitlök till exempel bör planteras på hösten så att de kan skördas i mitten til sensommaren. Tomatplantor kommer bara överleva om de planteras när det inte längre är risk för frost..

Ett enkelt sätt att hålla insekter och skalbaggar borta utan att använda bekämpningsmedel är att plantera dina grönsaker i en viss ordning. Lök och vitlök avvärjer naturligtvis insekter och skalbaggar, därför är det en bra idé att plantera dem bredvid tomaterna. Se också till att hålla din trädgård fuktig och inte blöt. Detta avskräcker också oönskade besökare.

Grönsaker
Genom att följa några enkla steg kan du njuta av kryddig salsa i slutet av sommaren och flera månader framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar