söndag 10 juli 2011

Trädgård Tips - Perennväxter

Hur man kan dela perennväxter


Många perennväxter växer i ett mönster som blir en allt bredare klump. Så småningom kommer du att behöva bestämma när det är rätt tid att dela perennväxten för att skapa många nya växter. Själva växten ger en bra tidpunkt när det är dags att dela den. När den börjar dö ut i mitten och lämnar en yttre ring av tillväxten är det dags att dela.

Avdelningen för detta är att växter kommer att hålla dem vid liv och friska och för mer blommande. Den bästa tiden att dela växter beror på vilken typ av växt det är och hur snabbt den växer. Medan en öppen centrerad dunge är en bra indikator på att det är dags att dela den. Leta efter klumpar i växter som har fördubblats eller tredubblats i storlek på tre till fem år. Eventuella klumpar som var större än dess plats i trädgården eller redan har vuxit igen är även ett utmärkt val för att de behöver delas.

Våren är vanligtvis den bästa säsongen för att dela växter. Allteftersom växterna får nya blad är de mindre etablerade och kan bättre tolerera att få sina rötter lite skakade och ändå klara av att mata toppen av plantan utan alltför mycket stress. Vissa växter klarar sig bättre om det delas i början av hösten. Därför är det bäst att göra lite studier för att se vad dina speciella växtarter föredrar och tål bättre.

Att dela perenner vilket blir bra för växterna på sikt, så är processen fortfarande en chock för deras system. Doppa rötterna i blötläggning, minst 24 timmar före delningen. Det hjälper till att minimera stötar och maximera dina bästa odds för framgång. När du rycker upp alla växter, så kommer deras förmåga att föda sig själva och ta emot hydrering att påverkas. Väl hydrerade rötter hjälper till att minska risken för trauma.

När du är redo att dela dina växter ska du se till att du redan har grävt det nya hålet för uppdelningen. Detta skonar växten från extra rotstress genom att låta den snabbt komma tillbaka till marken.
Det är lättast att dela en växt genom att gräva upp hela dungen, sedan bryta isär den när den är helt ur marken. Gör ditt bästa för att hålla rotklumpen intakt från jord som samlats runt den.

Om du är framgångsrik kan det vara troligt att du kommer att höra ett knäppande ljud från rötterna och plantera dela isär dem. Dela dem så många gånger som behövs beroende på hur stor plantan är, med samma metod upprepas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar