onsdag 13 juli 2011

Trädgård Tips - Gödsel

Gödsel och växter kan inte blandas


Det är ett välkänt faktum att använda stallgödsel som gödselmedel i din trädgård är en tillgång för jorden. Jordbrukare och trädgårdsmästare har använt gödsel som gödningsmedel i flera år. Vad du kanske inte vet, är att vissa gödsel inte bara kommer att bränna dina växter utan kan också döda dem?

Gödsel används som organiskt gödningsmedel på grund av dess kväve, fosfor och kalium nivåer av näringsämnen. Även om dessa näringsämnen, under normala omständigheter, redan är i marken, efter några års användning av samma markyta i din trädgård, kan dessa näringsämnen drastiskt ta slut. När detta händer, då behöver jorden antingen fyllas på eller vila ett par år  utan att plantering sker. Jorden kan då bygga upp de förlorade näringsämnena till en acceptabel nivå.

Hönsgödsel anses vara ett av de bästa gödselmedlen, vilket också är en av de mest skadligaste för dina växter. Hönsgödsel har högre kväve än ko- eller hästgödsel och när det sprids runt  dina växters rötter kan de brännas.

Kogödsel, hästgödsel, och kaningödsel används också som gödningsmedel för den ekologiska trädgården. Även kvävehalten från dessa djur inte är lika hög som hönsgödsel kan det fortfarande finnas en fara när gödslet sprids ovanpå marken och runt växterna eller om det kommer i direkt kontakt med rötterna. Denna beror på hur djuret matas och vad djuret matas med. Utan denna information kommer du inte att kunna bestämma halten av kväve som du lägger i din trädgård.

Kväve är ett grundämne som konverterar till olika former av bakteriell verkan. För att denna åtgärd ska ske, då måste förhållandena vara precis rätt. Vädret spelar en stor roll vid fastställandet av denna åtgärd. Om du sprider gödsel i din trädgård när du har planterat och det ser coolt  ut med en hel del regn, då har de bakterier som förvandlar gödsel till näringsämnen drastigt avtagit. Men om det är soliga dagar och den genomsnittliga nederbörden är bakteriernas hastigheter tar upp sin verksamhet och de näringsämnen som släpps ut i marken i en snabbare takt.

När gödsling i din trädgård med hjälp av färsk gödsel sker, då är det bäst att välja den säkraste lösningen för att undvika risken att bränna dina växter. Kontrollera först att jorden behöver de näringsämnen du lägger på  växterna. Nästa steg är vänta tills gödslet legat på marken i minst 3 till 6 månader innan du planterar dina växter.  Gödslet i marken bidrar till att minska avdunstningen processen.

Se till att vattna jorden med jämna mellanrum om nederbörden är minimal. Det är en bra idé att bruka jorden flera gånger innan plantering. Slutligen, se till att testa jorden igen för att kontrollera nivåerna av näringsämnena innan plantering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar